Akademii niecodziennych umiejętności

Wiek: 0-99 lat Organizator: Biuro Turystyki Aktywnej KOMPAS sp. z o.o.

Wybrana impreza jest organizowana na żądanie i jest przygotowywana indywidualnie na potrzeby klienta, Skorzystaj z poniższego przycisku, aby skontaktować się z nami w celu uzgodnienia szczegółów

Zapytaj
Organizator
Biuro Turystyki Aktywnej KOMPAS sp. z o.o.
Wiek
Wiek od 0 lat do 99 lat
Opis

Brakuje Ci czasu na nowe zainteresowania?
   Lubisz eksperymentować z nowymi umiejętnościami?
      Chcesz pochwalić się przed znajomymi niecodzienną wiedzą?
        A może uważasz, że coś jest tylko dla wybranych i Ty do nich nie należysz?
                                                               Jeśli tak - te zajęcia są właśnie dla Ciebie!!!

Opis programu


„Akademia Niecodziennych Umiejętności” to nowatorskie warsztaty, których głównym celem jest poznawanie nowych, niecodziennych zdolności. Projekt zakłada integrację i relaks uczestników poprzez wspólne zdobywanie fachowej wiedzy w dziedzinach, uznawanych powszechnie za trudno dostępne lub nieprzeciętne.
Prowadzący poszczególne warsztaty to wybitni fachowcy w swojej branży. Prezentowane przez nich umiejętności to przede wszystkim ich pasja oraz codzienna praktyka. Wszystkie zajęcia zawierają w sobie elementy teorii, ciekawostki na dany temat, no i oczywiście praktyczny udział gości w programie.
Warsztaty prowadzone są w małych grupkach, co ułatwia kontakt między prowadzącym i poszczególnymi uczestnikami.

Zobacz, czego możesz dowiedzieć się podczas naszych zajęć:

Whisky i cygara. 
Podczas degustacji zaprezentowane zostaną szkockie destylarnie whisky oraz dominikańskie cygara. Prowadzący opowie, czym charakteryzują się dane marki, zaznajomi słuchaczy z podstawowymi smakami i zapachami oraz w paru słowach streści historie zakładów produkujących te szlachetne produkty. Uczestnicy wnikliwe dowiedzą się między innymi, dlaczego ciemna barwa nie oznacza, że whisky jest lepsze od tej o jaśniejszym odcieniu, oraz czemu nie koniecznie najlepsze cygara na świecie produkuje się na Kubie. Udzielimy również kilku wskazówek dotyczących wyboru zarówno whisky jak i cygar, smakując i wybierając ulubiony bukiet i charakter.

Warsztaty barmańskie
W sali oczekują stanowiska barmańskie oraz profesjonalni barmani ze ścisłej krajowej czołówki. Przeprowadzimy błyskawiczny kurs przyrządzania, dekorowania i podawania czterech klasycznych światowych drinków (Manhattan, Kir Royale, Margarita, Pinakolada). Każda z grup pod okiem specjalisty opracowuje autorską recepturę sygnowanego numerem grupy drinka. Niezbędne produkty i naczynia dostępne w wydzielonym miejscu pozwolą Państwu przystąpić do indywidualnego konkursu, w którym to jury (profesjonaliści) wyłoni najlepiej skomponowany, przygotowany i podany koktajl.Wystawione przez Państwa kompozycje poddane zostaną ocenie profesjonalistów (testowanie małych próbek nabieranych za pomocą słomki). Zebrane w specjalnym protokole opinie pozwolą wyłonić „Drink wieczoru". Zwycięzcy otrzymują w nagrodę „Shakery" atrybuty barmana.

Warsztaty baristyczne
Barista to osoba zajmująca się wybieraniem, parzeniem oraz podawaniem kawy. Wszystkich miłośników zapachu i smaku tego trunku, zapraszamy na warsztaty o kulturze picia i parzenia kawy. 

W programie zajęć między innymi:

  • podkreślenie istoty kultury picia kawy
  • krótka historia „coffee culture” w Europie, ze szczególnym uwzględnieniem Polski
  • jak kupować dobrą kawę
  • podstawowe zasady przygotowania dobrego espresso, cappuccino i ich prezentacja na naszych barach
  • jak i gdzie kupować proste urządzenia domowego użytku
  • praktyczny pokaz parzenia kawy w domowych warunkach.

Zaprezentowane zostaną także urządzenia służące do parzenia i przygotowania kawy. Zajęcia poprowadzą specjaliści znajdujący się w ścisłej czołówce Polskich baristów.

Tajemnice Sushi
Sushi to najbardziej typowa i znana w Świecie potrawa japońska, ma wielowiekową historię. Umiejętność przyrządzania sushi uważana jest za rodzaj sztuki. Sposób podania ma podkreślać prostotę i naturalne piękno. Podczas zaprojektowanych specjalnie dla Państwa warsztatów, przybliżymy historię tego dania. Zaprezentowane zostaną różne sposoby przygotowania specjałów z Kraju Kwitnącej Wiśni. Każdy z uczestników będzie miał okazję do własnoręcznego przyrządzenia potrawy, połączoną z degustacją. Zajęcia poprowadzone zostaną przez mistrzów kuchni japońskiej, prowadzących najbardziej znane w Polsce restauracje japońskie.

Carving
Finezja, lekkość, niesamowita stylistyka składają się na niezapomniane wrażenia, które nie pozwolą przejść nikomu obojętnie obok owocowych i warzywnych elementów sztuki kulinarnej wywodzącej się z Tajlandii. W programie wykład i nauka podstawowych wzorów przydatnych w codziennym życiu. Zobacz jak łatwo przystroić stół na domowe czy firmowe przyjęcie mając do dyspozycji arbuza i odrobinę wyobraźni!!!

Rzeźbienie w lodzie. 
Z doświadczenia wiemy, że warsztaty rzeźbienia w lodzie najlepiej poprzedzić pokazem. Rzeźbienie figur w bryłach lodu nadaje naszym eventom typowo zimowy charakter. Uczestnicy imprez mogą zobaczyć jak z lodowych bloków, krok po kroku powstają dzieła sztuki.
Następnie każdy będzie miał okazję do zmierzenia się z własną bryłą lodu. W programie znajduje się bowiem, rzeźbienie w bloczkach lodowych o wymiarach 33 cm x 25 cm x 15 cm pod okiem profesjonalnego instruktora. Każdy uczestnik będzie rzeźbić - dłutami ok. 30 minut. Dla uczestników zabawy cenne przygotowujemy zestaw cennych porad i wskazówek, szablony i pomocnicze rysunki.

Jeśli chcesz otrzymać więcej informacji złóż zapytanie ofertowe, wyślij maila na adres m.boniec@kompas.pl lub zadzwoń 696 40 32 32.

LP. MIASTO MIEJSCE ZBIÓRKI Środek transportu ZBIÓRKA WYJAZDOWA ZBIÓRKA POWROTNA DOPŁATA
1 Warszawa . Samolot 00:00 00:00 0 PLN
Brak dostępnych hoteli